WAT IS RACISME ?Racisme is een onterechte, ongelijke behandeling of beoordeling op basis van etnisch-culturele afkomst, nationaliteit, religie, taal of huidskleur. Het duikt op in dagelijkse interacties, subtiele opmerkingen en in structuren die ongelijkheid in stand houden. Dit systeem beïnvloedt scholen, werkplekken, media en zelfs de wetgeving. Tijd om het te herkennen en aan te pakken! |
VORMEN VAN RACISMEDAGDAGELIJKSDit omvat alle directe uitspraken of gedragingen die mensen kwetsen en/of uitsluiten. Dit kan een belediging of een stereotiep grapje zijn. maar het kan ook iemands CV net bekijken vanwege zijn achternaam zijn. Of iemand vaker controleren in de winkel vanwege zijn huidskleur. Dit zijn allemaal vormen van dagdagelijks racisme die een grote op mensen hebben. SUBTIELSoms is racisme moeilijker te herkennen. Subtiel racisme uit zich in kleine opmerkingen of handelingen, ook wel microagressies, genoemd. Ze geven mensen met een migratiegeschiedenis het gevoel dat ze anders zijn. Vaak zijn ze niet bewust bedoeld, maar hebben ze toch en grote impact. Leer hoe je microagressies herkent en inclusievere omgeving creëert.
|
INSTITUTIONEELInstitutioneel racisme zit in de systemen en structuren van de samenleving. Dit betekent dat geschreven en ongeschreven regels, procedures, werkwijzen en gewoontes die – meestal onbewust en onbedoeld – leiden tot structurele uitsluiting, marginalisatie, stigmatisering of discriminatie van mensen met een migratiegeschiedenis. OF Dit betekent dat dat geschreven en ongeschreven regels, werkwijzen en beleid - meestal onbewust en onbedoeld - leiden tot systematische uitsluiting van mensen met een migratiegeschiedenis. Institutioneel racisme neemt 3 vormen aan:
|