REACT TO RACISM
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact

Persoonlijke
​verhalen.

Racisme aanpakken is altijd maatwerk.

In elke situatie kun je iets zinvols doen.
 
​
Je vindt hier meer dan 70 inspirerende getuigenissen met analyses.

ingebakken superioriteitsdenken

2/15/2022

0 Opmerkingen

 
Picture

Maaike: "Waar ik lang mee geworsteld heb, en nog steeds mee worstel, is mijn aangeleerd, ingebakken wit superioriteitsgevoel. Denken dat ik het zal oplossen, en dat ik het wel weet.  Zeker als ‘hulp’-verlener leefde dit sterk in mij. Als  sociaal werkster had ik het gevoel dat ik het goed deed, met empathie. Maar op de duur besefte ik dat er - zeker in diepere contacten -  vaak een gebrek aan wederkerigheid was in de relatie. Sindsdien probeer ik hiervoor op te letten. Ik wil samen op weg gaan. Ik deel mijn bekommernissen ook met de persoon waarmee ik werk, tot op een zekere hoogte. In privé-contexten kan ik daar nog iets verder in gaan. Dan zijn we vrienden van elkaar, ik ben er niet enkel voor mijn vriend, hij/zij is er evengoed voor mij.
 
Hoe slaag je erin om als sociaal werkster een professionele basishouding te behouden en toch die wederkerigheid in de relatie te hebben? 
Maaike: "Je kunt af en toe om evaluatie vragen. Vragen: "Hoe heb jij dit ervaren? Ben je op iets gebotst dat je niet aangenaam vond? Wat kunnen we beter doen volgens jou? Je geeft zo duidelijk het signaal dat hij/zij ook iets te bieden heeft. Er is niets meer vernederend voor iemand dan dat er niets meer van hem of haar verwacht wordt. Als sociaal werker moeten we onszelf de vraag stellen of we het ook nog tof vinden als mensen doorgroeien en onze collega's worden, of dat we het liefst een hulprelatie behouden? Dat is ook een vraag die ik me geregeld stel.  

Ik botste ook enkele jaren geleden op een boekje van een groot-nonkel van mijn moeder, die in 1917 als missionaris zeer kleinerende zaken schreef over Congolezen. Dit is mijn voorouder, ik moet in de spiegel durven kijken. Dit is niet altijd leuk, maar wel broodnodig." 

​INTERESSANT
Aan de slag met jezelf
Maaike beseft dat ze racisme aangeleerd heeft, en dat het afleren ervan niet vanzelf gebeurt. Het vraagt actieve inspanningen. Dit besef is een belangrijke stap. 
Maaike denkt ook na over de Belgische geschiedenis, die een belangrijke rol speelt in hoe we vandaag de dag denken.

​
Impact op de cliënten
Maaike benadert de cliënten vanuit gelijkwaardigheid, onder meer door feedback te vragen. Ze zet de cliënten zo in hun kracht. 
​
​KAN EVENTUEEL OOK
​Impact op de organisatie en de familie
Maaike zou tijdens een intervisiemoment of een teamvergadering hierover in gesprek kunnen gaan met collega’s. Om de weerstand te verkleinen, helpt het om ook naar de collega’s toe vanuit gelijkwaardigheid te vertrekken. "Ik besefte dat ik…, dit is wroeten voor mij…, wat ik probeer te doen is…,hoe ervaren jullie dat zelf...?" Ook familieleden kunnen zo aangesproken worden. 
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Omwille van privacyredenen hebben we de namen van de betrokkenen gewijzigd.

    THEMA'S

    Alles
    Doelwit Van Racisme
    Getuige Van Racisme
    Racisme In Gesprekken
    Structureel Racisme
    Werken Aan Jezelf

    RSS-feed

    STRATEGIEËN

    Structureel racisme 
    Omstaander
    ​Doelwitten steunen
    Grenzen stellen
    Bondgenoot zijn
    Voor jezelf zorgen
    Werken aan jezelf


    mAAKTE JIJ
    IETS MEE?

    VERHAAL DELEN

    Nieuws
    ​BRIEF

    INSCHRIJVEN
ReactToRacism is een initiatief van
Met de steun van
Foto
Foto
Foto
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact