REACT TO RACISM
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact

Persoonlijke
​verhalen.

Racisme aanpakken is altijd maatwerk.

In elke situatie kun je iets zinvols doen.
 
​
Je vindt hier meer dan 70 inspirerende getuigenissen met analyses.

aanstootgevend groepsgedrag

1/28/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Robbe, een man van 40, pendelt met de trein van Brussel naar Leuven. Hij vangt een gesprek op van jongeren over “de migranten.” De jongeren zitten met vier op de dubbele zeteltjes en wijzen naar jongeren met Marokkaanse roots op het perron. “Zie ze daar staan, de bougnouls, ge krijgt toch goesting om erop te kloppen.” De jongeren praten luid, iedereen kan het horen.
  
De mensen in de trein schrikken en kijken rond naar elkaar. Robbe vindt de uitspraken van de jongeren erg aanstootgevend. Hij besluit om met een van hen in gesprek te gaan over hun racistische gedrag. Hij zet zich bij hen en spreekt de jongen met de grootste mond aan. Hij spreekt op zachte toon en begint met: “Hoe zou het voor jou zijn als er mensen zouden zeggen dat ze op jou willen kloppen?” Er ontstaat een 1 op 1 gesprek. De andere jongeren en de omstaanders luisteren mee, maar zeggen niets. Robbe stelt veel vragen. Onder andere over hoe het komt dat de jongeman zo negatief denkt over mensen met een migratiegeschiedenis. Hij vertelt ook over de gevolgen van vooroordelen en stigmatisering. Het gesprek verloopt rustig.

Robbe zet zich nadien weer apart. De mensen rond hem fluisteren dat hij goed heeft gereageerd. Wanneer Robbe wil afstappen komt hij de jongen opnieuw tegen en raken ze weer aan de praat. Wanneer hun wegen scheiden, bedankt de jongen Robbe voor het gesprek en zegt dat hij er verder over gaat nadenken.
INTERESSANT
Impact op de jongeren
Het is interessant om de jongere die het gesprek domineert aan te spreken. Dat vergroot de impact op de groep. De vraag “Hoe zou het zijn als mensen op jou zouden willen kloppen?” doet hen nadenken over hun woorden. Tegelijk polst Robbe naar de redenen achter hun uitspraken.  Zo kan hij daar beter op inspelen.

Impact op de omstanders
Door gevat te reageren, inspireert Robbe mogelijk anderen om bij volgende voorvallen tussen te komen. Het feit dat hij reageert, is ook een signaal aan de andere aanwezigen dat deze uitspraken niet oké zijn. 

Impact op mogelijke doelwitten
Indien er mensen met een migratiegeschiedenis in de trein zitten, voelen ze zich mogelijk gesteund door Robbe. 
KAN EVENTUEEL OOK
Impact op de jongeren
“Wat maakt dat” of “Hoe komt het dat” zijn interessante alternatieven voor de waarom-vraag. Mensen voelen zich al snel ter verantwoording geroepen bij een waarom-vraag. Daar is op zich niets verkeerd mee, tenzij dat ertoe leidt dat mensen in de verdediging kruipen en zich daardoor nog sterker vastklampen aan hun racistische ideeën.
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Omwille van privacyredenen hebben we de namen van de betrokkenen gewijzigd.

    THEMA'S

    Alles
    Doelwit Van Racisme
    Getuige Van Racisme
    Racisme In Gesprekken
    Structureel Racisme
    Werken Aan Jezelf

    RSS-feed

    STRATEGIEËN

    Structureel racisme 
    Omstaander
    ​Doelwitten steunen
    Grenzen stellen
    Bondgenoot zijn
    Voor jezelf zorgen
    Werken aan jezelf


    mAAKTE JIJ
    IETS MEE?

    VERHAAL DELEN

    Nieuws
    ​BRIEF

    INSCHRIJVEN
ReactToRacism is een initiatief van
Met de steun van
Foto
Foto
Foto
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact