REACT TO RACISM
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact

Persoonlijke
​verhalen.

Racisme aanpakken is altijd maatwerk.

In elke situatie kun je iets zinvols doen.
 
​
Je vindt hier meer dan 70 inspirerende getuigenissen met analyses.

wie krijgt het woord?

2/15/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Luc, witte man:
Tijdens een conferentie deed ik mee aan een oefening over seksisme op de werkvloer. Bij elke stelling moesten de deelnemers een positie in de ruimte innemen. De posities waren "eens" , "ik weet het niet", een "oneens". De vraag luidde plots: “Tijdens teamvergaderingen worden vrouwen meer onderbroken dan mannen.” Ik ging in het midden staan. Ik had er geen idee van hoe de collega’s dat ervaarden. Op het einde van de oefening kreeg ik de opdracht mee om met mijn bevindingen aan de slag te gaan op mijn werk. Enkele dagen later stelde ik de vraag aan een vrouwelijke collega. Ze merkte op dat vrouwen inderdaad minder het woord nemen of krijgen.  
Nog later trok ik de oefening zelf door naar mensen met een migratiegeschiedenis. Ik kwam tot de confronterende vaststelling dat, ik,  wanneer ik een vergadering leidde,  mensen met migratiegeschiedenis veel gemakkelijker onderbrak dan witte mensen. Ik nam hen onbewust minder ernstig. Sindsdien let ik daarop, en worden vergaderingen ook vaker door mensen met een migratiegeschiedenis zelf geleid. In het begin voelde ik zelf veel weerstand. Ik dacht: "ik doe het toch goed?!" En dat was op vele vlakken ook zo, maar uit een draaiend voorzitterschap van vergaderingen heb ik al ontzettend veel opgestoken. 
En nu vraag ik me af hoe het met vrouwen met een migratiegeschiedenis zit? En met mensen met een migratiegeschiedenis van verschillende leeftijden en afkomsten? Neem ik iedereen even ernstig? Of maak ik onbewust onderscheid…? Of...? 

​INTERESSANT
Impact op Luc
De oefening met stellingen over seksisme zette Luc aan het denken. Verandering begint bij het besef dat er iets  moet veranderen. De oefening had als voordeel om niet met de vinger te wijzen, maar te vertrekken van vaststellingen. Luc heeft ook de moed om zichzelf in vraag te durven stellen en actie te ondernemen. 

Op organisatieniveau
Er kwam al meer evenwicht in spreektijd in vergaderingen waar Luc zelf een eindverantwoordelijkheid voor heeft. Dit zet heel het team in zijn sterkte. Door vergaderingen vaker te laten leiden door mensen met een migratieachtergrond stijgt de kans dat ze ernstiger genomen worden door collega’s. 
KAN EVENTUEEL OOK
​Op organisatieniveau
  • De leidinggevende en collega’s erover aanspreken: “Ik deed eens mee met die oefening, ik zit met de vraag hoe het bij ons zit, en hoe we de spreektijd van iedereen kunnen garanderen . Wat denken jullie?” Deze vragende en niet confronterende aanpak, in de eerste persoon geformuleerd, kan mogelijke weerstand tegengaan.  
  • De leidinggevende zou een methodiek kunnen hanteren die de inbreng van iedereen versterkt – een eventueel onevenwicht in spreektijd hoeft dan zelfs niet onder woorden gebracht te worden. ​
0 Opmerkingen

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Omwille van privacyredenen hebben we de namen van de betrokkenen gewijzigd.

    THEMA'S

    Alles
    Doelwit Van Racisme
    Getuige Van Racisme
    Racisme In Gesprekken
    Structureel Racisme
    Werken Aan Jezelf

    RSS-feed

    STRATEGIEËN

    Structureel racisme 
    Omstaander
    ​Doelwitten steunen
    Grenzen stellen
    Bondgenoot zijn
    Voor jezelf zorgen
    Werken aan jezelf


    mAAKTE JIJ
    IETS MEE?

    VERHAAL DELEN

    Nieuws
    ​BRIEF

    INSCHRIJVEN
ReactToRacism is een initiatief van
Met de steun van
Foto
Foto
Foto
  • Home
  • Over
  • Verhalen
  • Strategieën
  • INSPIRATIEBIB
  • Contact